Dag 39: Afscheid van Santiago...
Door: pijoth
Blijf op de hoogte en volg pijoth
08 Juni 2010 | Spanje, Santiago de Compostela
Pierre gaat naar de panaderia in de buurt en haalt een lekker ciabatta-stokbrood. Wat we nog in de “keuken” (= speciaal tasje met voorraad levensmiddelen) hebben zitten, gebruiken we als ontbijt. Smeerkaas en tonijn. We zetten er een lekkere kop eigen gemaakte koffie bij. Heerlijk!
Jo selecteert de foto's van de dag ervoor en gaat vervolgens bij de onderburen (een internetcafé) het verslag van gisteren met de foto's op onze weblog plaatsen. Pierre en Theo lezen nog wat in de routeboekjes. Het is leuk om dingen achteraf te lezen, want dan heb je er beelden bij. Je bent er immers zelf geweest.
Nadat Jo terugkomt, gaan we met zijn allen nog eens de stad in. Het regent dat het giet. We zeggen diverse keren tegen elkaar, dat we toch wel enorm geluk hebben gehad met het weer in Spanje. Het is natuurlijk jammer dat het op onze laatste dag in Santiago zo'n slecht weer is, maar je moet er niet aan denken om met dit weer tegen al die bergen op te moeten fietsen. Nee, we hebben perfect weer gehad. Sinds Nevers hebben we eigenlijk geen regen meer gezien.
We lopen de stad in en slenteren wat door de straten en neuzen hier en daar in de souvernirswinkeltjes. We lopen zoveel mogelijk onder de overhangende bogen, om niet nat te worden. We komen op het Praza do Obradoiro en melden ons daar bij de museumingang waar we een excursie in de kathedraal geboekt hebben om 12 uur. Op vertoon van onze pelgrimspas krijgen we korting. We kopen de kaartjes en moeten nog een kwartier wachten. Tijdens dat kwartier valt het ons op dat er zoveel politie op de been is. Op een gegeven moment staan er wel vier politieauto's op het plein! Er is volgens ons verder niks aan de hand. We zien wel groepen fietspelgrims aankomen op het plein; in de stromende regen staan ze midden op het Praza do Obradoiro en schudden elkaar de hand, dat het hun gelukt is de tocht te volbrengen. Ze maken foto's, net als wij, toen wij aankwamen. De ambiance is toch heel anders. We kwamen met prachtig zonnig weer aan. We zien nog een Nederlands stel aankomen. Wat jammer dat zij hun camino moeten afsluiten me zulk slecht weer op het Praza do Obradoiro!
We melden ons weer bij de ingang va het museum en komen tot de ontdekking dat ons excursiegroepje maar 10 personen groot is. Onze verwachting was anders, omdat we moesten reserveren en zo. De jongen, waar we het kaartje bij gekocht hebben, verzorgt zelf de excursie. We gaan een heleboel trappen op. Het blijkt dat de kathedraal vastgebouwd is aan een paleis. We lopen eerst door het paleis en onze gids vertelt een heel verhaal in de keuken. Het mocht wat ons betreft wat korter, maar we zijn al blij dat het in het Engels is.
We vervolgen de weg naar boven en komen in de “dinerruimte”, daar waar de semenkomsten plaatsvonden van de notabelen en de bisschoppen. De gids vertelt over de bogen en de versieringen en dergelijke en daarna gan we naar buiten. Aanvankelijk gaat het nog wel een beetje met het weer maar gaandeweg de excursie begint het flink door te regenen. We komen op het dak van de kathedraal waar zojuist de pelgrimsmis van die dag begonnen is. Het is een dak, zoals we dat nog nooit gezien hebben; het is niet belegd met pannen maar met granieten rechthoekige stenen, zodat het een trap omhoog en omlaag lijkt. We lopen gewoon over de nok van het dak heen en kijken tegen de achterkant van de twee voortorens aan. We zien Sint Jacob tussen de twee torens in het middenstuk staan; statig naar beneden kijkend. De gids vertelt over de omgeving, de derde toren en de klokken in de rechtse voorste toren. Het uitzicht over de stad is prachtig ondanks het slechte weer. We wandelen over ale daken heen want het is een kruisbasiliek. Vreemd idee, dat daaronder de pelgrimsmis bezig is. Op een gegeven moment realiseren we ons dat op dat bepaalde moment het geweldige wierooksvat heen en weer aan het slingeren moet zijn. De kathedraal is rijkelijk versierd met enorm veel details. Ook zien we dat alle torens en muren begroeid zijn met mos en planten. Theo stelt hierover een vraag: gebeurt daar niks aan? De gids beweert dat de planten e.d. 8 maanden geleden nog verwijderd zijn. Maar vanwege het natte klimaat in Galicië en de combinatie met het warme klimaat groeit het nou eenmaal zo hard. We gaan (gelukkig) weer naar binnen, want het regent weer flink. In de zaal vertelt de gids nog wat over de beelden en daarna wordt de esxcursie afgesloten.
We gaan naar buiten en toevallig staat de toeristentrein klaar. We stappen in en maken een tour van 3 kwartier door de stad. Het is een dollemansrit, al toeterend en bellend neemt de trein overal voorrang. Een juffrouw in de locomotief vertelt in het Spaans en in het Engels een verhaal dat amper te volgen is. De tour is weinig indrukwekkend. We gaan ook door de buitenwijken, die wat ons betreft niet zo interessant is. We komen weer terug op het plein en gaan daarna nog de kathedraal in. Vooraf gaan we echter eerst even de regenjassen halen in het hostal.
In de kathedraal zoeken we de ingang van de pelgrims op, de Potra del Gloria gaan we binnen want dat hadden we nog niet gedaan. Dit is de officiële ingang voor de pelgrims, waardoor ze de aflaat kregen en hun zonden vergeven waren. We staan in een rijtje en besluiten toch even Jacobus te bezoeken. Je gaat dan een trap op en je komt achter het altaar terecht waar een groot gouden beeld van Sint Jacob staat dat uitkijkt in de kerk. Als je achter het beeld staat, kun je het beeld omhelzen of vastpakken. We zien dat de pelgrims ook doen. We vinden dit wel wat ver gaan maar doen het zelf ook. Je ziet het, we doen aan alle rituelen mee... Nadat we het Jacobsbeeld hebben gezien verlaten we de kerk en gaan door en andere ingang weer binnen. Daar zien we nog de sarcofaag van Sint Jacob (?). We bekijken de kerk nog eens en ook het gigantische wierooksvat. De kerk zelf is eigenlijk best wel sober, maar het middenstuk is enorm rijk versierd met beelden en ornamenten, die allemaal verguld zijn. Mooi om te zien. Ook het enorme kerkorgel valt erg op.
We verlaten de kathedraal weer en slenteren weer door de regenachtige stad. We lopen diverse souvenirswinkeltjes in en kopen wat souvernirs voor thuis. Daarna gaan we terug naar de kamer waar we een ijsje eten, dat we onderweg in de supermercado gekocht hehbben. Dan gaan we vast inpakken wat kan want de was is nog een beetje nat. Daarna is het wat rusten en dit verslag typen.
Als Jo het verslag en de foto's weer op de weblog heeft geplaatst, gaan we straks nog wat eten en een glaasje drinken. Vanavond gaan we echt op tijd naar bed, want morgenvroeg is het om 5 uur dag. De trein vertrekt namelijk al om kwart voor 7! Ja, de terugreis gaat morgen beginnen. We zijn benieuwd hoe dat gaat lukken met de treinreis. Het zal niet makkelijk zijn en we houden er rekening mee, dat we regelmatig zullen moeten wachten. We zien het wel. We gaan dit verslag beëindigen. Saludos!
De feiten van de dag:
Vertrek vanuit: Santiago de Compostela (S)
Aankomst in: Santiago de Compostela (S) (rustdag)
Afgelegde afstand: niet meer van toepassing
Feitelijke fietstijd: niet meer van toepassing
Gemiddeld per uur: niet meer van toepassing
Totale afstand: 3.065 km. (eindstand)
Totale fietstijd: 210,0 uur (eindstand)
Weer: hele dag regen, 12-16, windstil
Pijoth ustedes saludos de Santiago de Compostela! Wellicht a manana!
Met een fietselijke groet,
Pijoth
08 Juni 2010 - 17:52
Noud En Marri:
Proficiat met deze knappe prestatie.
Dank jullie wel voor de mooi verhalen.
We wensen jullie een goede thuisreis !! -
09 Juni 2010 - 07:46
Jan Hulsen:
Nogmaals gefeliciteerd met het bereikte doel, nogmaals petje af en kom nu maar naar het ,, platte,, Nederland. Theo, zondag morgen 0900 uur is het zo ver. Je mag weer als lid van KOT mee rennen en dan ga jij ons tonen wat nu je opgebouwde conditie is. Ik denk dat wij je niet bij kunnen houden!.
09 Juni 2010 - 07:50
Frits En Marrie.:
Jongens, van harte gefeliciteerd met jullie prestatie, wij hadden het niet gekund. GEWELDIG. En nu maar hopen dat de terugreis voorspoedig verloopt dan zijn jullie weer gezond thuis.Groetjes en tot ziens in Lottum en Venlo -
09 Juni 2010 - 14:32
Wil:
Hoi broertjes.
Wat een mooie kathedraal.
Jammer van het weer.
Ik wens jullie nog een hele fijne treinreis .
Ik hoop dat alles goed gaat,het zal een heel geplaar zijn met die fietsen.Tot ziens.
Groetjes je zus Wil.En kom goed thuis. -
09 Juni 2010 - 16:09
Cor Van Vught:
Gefeliciteerd.
Na de Camino heb je zo'n geweldige moraal, de rest van je leven kan je alles aan!
Vele praten er over jullie deden het!
Vriendelijke groeten en tot kijk.
Cor van Vught Boxtel. -
09 Juni 2010 - 18:46
Wiel:
Nou 't is volbrach en now
zoë snel meugelik nao hoës weer ein ech glaeske
beer drinke en hollandse
kos aete,en misschien aaf
sloete met 'n lekker aete
en 'n glaas beer en nog ens nao geneete en vertelle
Jonges nog ens perficia
met öch prestatie ik heb van öch verslage genöte
Tot ziens!!!!!!!!!!!!!! -
10 Juni 2010 - 13:54
Mieke Verstraelen.:
Welkom thuis. Proficiat met dit resultaat.
Wat zal er veel te vertellen zijn.
Met een vriendelijke groet,
Mieke