Dag 14: Le soleil en..... bloeddorstige honden !
Door: pijoth
Blijf op de hoogte en volg pijoth
14 Mei 2010 | Frankrijk, Uzerche
We worden door mevrouw uitgenodigd om in haar woonkamer een stempel te ontvangen in ons credencial. Het is ook nog een erg mooie: een stempel met "La route de st. Jacques" er in opgenomen.
We vertrekken en krijgen meteen onze eerste klim voor de kiezen: we vervolgen onze tocht langs Le Theil en komen in Le Chatelet en Dognon. Elke keer als we er bijna zijn, blijken de klimmen tóch nog net iets langer te zijn dan we dachten. We komen in het stadje St. Léonard de Noblat. Hier fietsen we bijna meteen tegen het Office de Tourisme aan.We informeren naar een fietsenmaker. We worden er naar toe gestuurd en komen tot de ontdekking dat het een motorzaak is voor motorsden grasmaaiers. De eigenaar kan geen fietsen repareren. Hij denkt dsat er alleen in Limoge een fietsenmaker zit. Dat is 20 kilometer van de route afwijken: dat betekent 40 kilometer extra. We hebben het er niet voor over en besluiten Theo's fiets dan maar te laten repareren in Brives. En dan maar hopen dat daar het routeboekje wel klopt....
We gaan daarom maar naar de Carrefour, waar we inkopen doen voor de dag. We hebben namelijk gelezen dat de eerste 30 kilometer geen winkels beschikbaar zijn. We kopen de gebruikelijke dingen.
Via Eybauleuf komen we in het mooie plaatsje St. Bonnet de Briance. Op het netjes aangelegde plein met een waterfonteintje genieten we onze lunch. Jo informeert tevergeefs naar internet op de Mairie want die is gesloten.
Na de lunch gaat het weer verder. Het blijft maar stijgen en dalen. De tocht is heeeeel vermoeiend en we voelen onze benen. Vis Saint Germain-les-Belles komen we via La Porcherie echt in de binnenlanden van Frankrijk terecht: doordat de route steeds de grote wegen vermijdt, fietsen we over hele slechte kleine landweggetjes: smaller dan de Hombergerweg in Lottum. De wegen zitten vol kuilen en gaten: niet goed voor die kapotte spaak! Via La Faurie en La Bessade komen we terecht in het "gat" Vernejoux. Het klinkt onschuldig maar daar kwamen twee honden achter ons aan: tijd om ons wapen te gebruiken: de honden"fluit". Het is eigenlijk geen fluit, maar meer een "pen" die een schril signaal geeft, als je op een knop drukt. En dat deed Theo en jawel hoor: de honden gingen er als een haas vandoor. Dus dames/echtgenoten, jullie kunnen ons wel uitlachen met onze hondenfluit, maar het ding heeft wel onze levens gered! (De eerlijkheid gebiedt ons echter erbij te vertellen dat de eigenaar de honden op het ultieme moment ook tot de orde riep, dus we zullen nooit weten of ze nou echt voor de "fluit" op de loop gingen of dat ze gewoon naar hun baas luisterden...). Enfin: we hebben het er heelhuids afgebracht!
Uiteindelijk komen we op een voorrangsweg, we gaan rechtsaf en komen in het prachtige plaatsje Uzerche. We fietsen het dorpje binnen, de brug over, en fietsen zo (bijna) tegen het hotel "Ambroise" op. We worden vriendelijk ontvangen, de prijs valt mee, de fietsen kunnen in de garage en we kunnen er eten. Alles goed dus.
Lekker naar de kamer, douchen en uitrusten. We voelen ons alle drie hondsmoe. Het was een zware dag. Maar weer hebben we veel gezien: mooie dorpen en steden, prachtige landschappen en vergezichten. De bovenbenen protesteren als we de trap oplopen. Nog even het verslag tikken, de foto's naar de laptop kopiëren en dan... slapen! Wat zijn die benen moe! En morgen weer zo'n dag! We proberen morgen Rocamadour te bereiken, maar of dat lukt, zal voor een groot deel afhangen van de fietsenmaker in Brive-La-Gaillarde. Maar die fiets moet wel nodig gerepareerd worden, want die 24 kilo drukken zwaar op het achterwiel...
De feiten van de dag:
Afgelegde afstand: 92 km.
Feitelijke fietstijd: 6 uur en 29 minuten.
Gemiddeld per uur: 14,2 km./uur
Totale afstand: 1.222 km.
Totale fietstijd: 80,4 uur.
Weer:hele dag droog, 's ochtends veel zon, 's middags wolkenvelden, frisse dag.8-13 graden, weinig wind (wind mee).
Pijoth groet u!
Met een fietselijke groet,
Pijoth.
14 Mei 2010 - 22:57
José Thielen:
Heren, petje af! Jullie zijn goed bezig!
Leuk om die verhalen allemaal te lezen. Ut lupt nog good zoe te leazen........
Succes verder! -
15 Mei 2010 - 07:45
Sjoerd En De Femmeli:
Nou hiere, zoë te huure begint ut allemaol series te waere, flinke bergskes, kapotte fietse, nemus te bekinne... Maar de foto's en de veergezichte waere allein maar moeier en ut weer baeter! Dus det compenseert de zaak haop ik! Vuul suc7 dan maar weer en geneet d'r van!
P.S. Pas nog efkes och keertje aan op de site anders komt ge nog beej de verkierde Santago oet... -
15 Mei 2010 - 08:58
Gé:
Hallo Pijothers,
Jullie zijn al een aardig eind gekomen. Dit is al een prestatie op zich (gezien de leeftijden,hi,hi)Ik hoop dat jullie nu eindelijk eens de regenjassen kunnen inpakken en ingepakt kunnen laten. Hou vol!. Groet
Gé -
15 Mei 2010 - 14:41
Linda:
He, eindelijk begint het zonnetje te schijnen voor jullie! Troost jullie, hier is het ook koud (en donker) voor de tijd van het jaar. -
15 Mei 2010 - 18:06
Hans:
P.S. het aantal lekke banden valt ons hier thuis een beetje tegen. Op basis van de op foto vastgelegde lekke banden tijdens de Leffe Gold race zijn immers enthousiaste schattingen afgegeven door Michel: 29 plakfotos, door Martien: 54 plakfotos en door Joost zelfs 81 plakfotos. -
15 Mei 2010 - 20:26
Geert Van Den Munckh:
Hallo heren Pijoth. Helaas ben ik wat laat ingestapt in jullie reisverslagen. Ik kon ook niet aanwezig zijn bij het vertrek (verbouwing thuis). Jullie zijn al aardig op weg. Nog ff volhouden en zoveel mogelijk genieten.
Groetjes Geert -
16 Mei 2010 - 09:39
Henk Schel:
Wat een fietstocht! Veel informatie en belevenissen. Een ware beproeving met een goed doel. Houd vol en behouden vaart.
Met vriendelijke groet,
Henk Schel -
16 Mei 2010 - 14:52
Jan Hulsen:
Prachtig hoe jullie omgaan met die ellendige wegen, het stijgen en dalen en dan ook nog dat ellendige weer.
Ik denk dat jullie dit te ,, danken ,, hebben aan je zelf, omdat ik tot heden toe niet gelezen heb dat jullie onderweg BIDDEN. Was en is dit niet gebruikelijk op weg naar de bedevaart plaats?
Bid een beetje en ik weet zeker dat de zon opkomt.
Ook namens Ricky; keep smiling. -
16 Mei 2010 - 16:43
Jop:
Hee Sportievelingen!
Al een heel eind op weg, erg goed! Dat gaat al een heel eind op weg naar de helft! Nog even volhouden! Veel Plezier en succes vanuit Lottum!! Groetjes Loes, Jur, Jantien en Jop -
16 Mei 2010 - 16:54
Bert Hermien:
Dag heren Pijoth,
Wat een mooie verslagen, we genieten er iedere keer weer van. Respect voor jullie prestatie! Daar was de Leffe Gold race maar peanuts bij.
Gelukkig wordt het weer eindelijk wat beter.
Voor de verdere tocht nog veel fietsplezier en succes.
Wij volgen jullie.
Groeten -
16 Mei 2010 - 19:15
Wiel:
Hallo Pijoth
Met groëte bewôndering laes ik elke daag ôch ver
slaag euver ôch reis,'t
zuut dr al waat baeter oët met 't weer,dus 't zal now waal waat mekkeliker gaon Gank door
zoë tot de volgende kiër
Groetjes Wiel+Paula -
17 Mei 2010 - 09:53
Jeannette Vedder:
Hallo Pijothers,
Ik ben weer thuis, vrijdag 14 mei zij wij in rocamadour aangekomen, zaterdag is onze zoon daar aangekomen en wij zijn zondag naar huis vertrokken nadat wij Henk uitgezwaaid hebben op weg naar soyans??? (125 km van rocamadour). Ik hoop dat de fiets van theo weer gemaakt is, mijn fiets heeft het verder goed gedaan. Hopelijk blijft het weer wat beter voor jullie allemaal daar. Wij hebben verder een goede tocht gehad, al viel het vele klimmen mij wel zwaar, maar geen één keer afgestapt! Ik wens jullie een goede reis en blijf jullie volgen. Pas goed op jullie zelf.
Groetjes jeannette -
17 Mei 2010 - 18:47
Paul:
Hoi jonge lu,
Wat lees ik,is het geen toeristischetocht,20gr,lekker droog,uitgebreid eten,suites met king size bedden alsmede uitgebreide verzorging?
Julie als goede katholieke jongens weten toch dat een bedevaartstocht betekend"boetedoen" en "afzien" alvorens iets te verdienen(wit zieltje).
Alles wat jullie tegenkomen en ontvangen is voorbestemd en van boven gezegend.
Dus zet de versnelling maar in de juiste stand en er tegen aan,waar je aan begint ook afmaken.
Veel succes Paul -
17 Mei 2010 - 18:54
Will:
Pijoth,
Jonges waat un weer,dit is soms aafzeen.
Maar 't kerske is aangestaoken beej Marieke van Genueej veur baeter weer.
Geneet van dees fietstoch,de kries der vuuel veur truuk.
Ik dink aan og,hiel vuuel leefs,Will