Dag 34: Santiago is na 2834 kilometer bereikt!
Door: pijoth
Blijf op de hoogte en volg pijoth
03 Juni 2010 | Spanje, Santiago de Compostela
In Melide hebben we onszelf een half uurtje extra rust gegund, om half 8 ging de wekker. Het was weer een onrustige nacht. Gisteravond laat waren er buiten de albergue povisorio nog pelgrims aan het kletsen en dat was natuurlijk in de albergue goed te horen. De bovenkant van de slaapzalen waren afgedekt met een soort net en is dus niet geluiddicht. 's Morgens staan veel pelgrims al weer vroeg op om hun boeltje te pakken en te vertrekken. Als wij opstaan, zijn de meeste pelgrims al weer vertrokken.
We kleden ons aan en pakken onze spullen in. We halen de fietsen en bepakken die in de slaapzaal. Dan hoeven we niet met de bagage te slepen. Nadat we klaar zijn, vertrekken we. Het nadeel van de albergues is, dat we 's morgens niks te eten hebben. We fietsen dus naar het centrum, en in dezelfde gelegenheid waar we gisteren gegeten hebben, eten we nu een eenvoudig ontbijt: café a leche, een croissant, geroosterd brood, jam en jus d'orange. Daarna gaat Jo naar het nabijgelegen internetcafé om het verslag, dat Theo gisteravond nog getikt heeft, op onze weblog te zetten. Intussen zoeken Theo en Pierre een supermercato op en doen daar de inkopen voor de lunch van vandaag.
Daarna vertrekken we uit Melide. We hebben hier gefoeteld, we nemen in plaats van de oorspronkelijke route de ites kortere, drukkere N-547 want we willen echt op tijd in Santiago de Compostela zijn. We hebben namelijk telefonisch contact gehad met Loes en afgesproken dat we tussen 17.00 uur en 18.00 uur op het plein bij de kathedraal zullen zijn. Daar hangen internetcamera's, die op internet te bekijken zijn: www.santiagoturismo.com. Loes heeft dat ook doorgegeven aan Marij en Anny. Bovendien loopt de originele route van Melide naar Arzua behoorlijk om en zitten er 4 vervelende steile klimmen in. We kiezen dus de hoofdweg, een drukke weg die ons langs Boente, Castaneda en Portela naar Arzua voert. We komen echter op de koffie: ook in deze route zitten heel veel lange klimmen maar gelukkig ook afdalingen. In Arzua houden we en korte pauze en vervolgen hier nog een stukje van de N-547, die hier ook de oorspronkelijke route is. We nemen de afslag naar Touro en volgen de AC-240, een hele mooie weg, die door een prachtig bosrijk gebied loopt. Jo maakt hier nog een foto van een zogenaamde horreos, een ´opslagloods´ op palen. Je ziet ze hier veel. Bedoeld voor opslag van mais e.d. en gebouwd op een verhoging (op palen)om te voorkomen dat de voorraad wordt verslonden door klein wild. Deze kenden we vroeger ook in Nederland.
We hebben om een of andere reden steeds in ons hoofd gehad, dat de laatste etappe naar Santiago er een was, die we op zijn Jan Boerenfluitjes konden doen. Lekker ontspannen fietsen naar onze eindbestemming zonder al te veel geklim en geklauter. Maar niets in minder waar, de route via Touro naar Prevedinos en Rodino is heel erg zwaar: hele lange klimmen van 2 tot 4 kilometer lang met een stijgingspercentage van 4 tot 7%. Het valt ons erg tegen en we maken ons een beetje zorgen of we wel op tijd op het plein in Santiago zijn. Na Prevedinos houden we midden in de bossen in een “kiosk-achtig” gebouw op een verhoging onze middagstop en gebruiken de lunch. Het is deze dag "gloeiend heet" Lekker in de schaduw rusten we wat uit en eten we. Een stel werklui van de gemeente komt het terrein op gereden en doen in de laadbak van het vrachtautootje hun siësta... Wij slaan ons middagdutje over om op tijd op het plein te kunnen staan.
Via Prevedinos leidt het dus naar Rodino waar we door grote Eucalyptusbossen fietsen. De bomen ruiken heerlijk en geven ons lekkere schaduw, want het is weer dik over de 30 graden. Bloedheet, als je een berg op moet fietsen van 6% en 3 kilometer lang. Eigenlijk verwachten we dat we door al dat geklim dadelijk op een grote hoogte staan, van waaruit we een fantastisch uitzicht hebben op de stad Santiago, maar we komen bedrogen uit. Als we de laatste toppen over zijn, zien we een dorpje, Arins. Het ligt tegen Santiago aan maar de stad zien we niet. We dalen flink en maken voor de zekerheid foto's van het dorp, want we zijn er niet zeker van of dit Santiago al is. Nee, dus. We fietsen het dorp in en krijgen me daar toch nog een klim te verwerken! De weg slingert door het dorp en stijgt hier wel 7 tot 8%, en dat wel 2 kilometrer lang. We dachten er van af te zijn, maar deze klim vormde bepaald geen “toetje”. Tjonge, wat viel die tegen. En nog steeds geen zicht op de stad Santiago. Na het dorp gaat de weg weg naar beneden en draait naar rechts en in één keer staan we voor het plaatsnaambord “Santiago de Compostela”. Naast het bord hangt een versleten, kapotte electriciteitskast. Het ziet er niet uit. Zijn we hier die 2800 kilometer en nog wat voor gefietst? Enfin. We gaan in de remmen en maken naturlijk dé foto: wij met zijn drieën bij het bord. We zijn er! In Santiago! We fietsen verder en de weg daalt en daalt en het mooie uitzicht op de stad komt helemaal niet. Voor we het weten zitten we in de stad en gauw maken we een paar foto's op een punt, waar we en beetje zicht hebben op de stad. We fietsen verder. Santago is een stad die heel veel verval kent, bijna alle wegen lopen steil omhoog en omlaag. Dus we zijn er nóg niet vanaf! Het klimmen gaat door. We raken de route een beetje kwijt en lopen langs onze fietsen ( stijging 15%) op een eenrichtingsweg tegen de richting in, want dat is de richting van de kathedraal en het plein. We duwen onze fietsen met man en macht tegen de steile weg op en snappen nu warom we elke dag zo moe zijn. Wat een gewicht zeg! Er staat geen enkel bord met “Kathedraal” er op! Typisch Spaans! We dwalen wat door de stad, vragen hier en daar de weg en eindelijk komen we in de binnenstad terecht. Dat is eigenlijk voetgangersgebied, en ook hier gaat het omhoog en omlaag. Santiago is wel een bijzonder sfeervolle stad en het is er druk. De stad bereidt een Middeleeuws festival voor. We sjokken met onze fietsen lange smalle straten door en komen bij een poort, die naar het plein leidt. Onder de poort zijn trappen. Jo zeult zijn fiets de trappen af. Theo en Pierre fietsen een ommetje en komen zo op een wat handiger manier op het plein. Daar staan we dan: midden op het Praza do Obradoiro. En bijna precies volgens afspraak, om 10 minuten over vijf! De Engelbewaarder heeft ons veilig in Santiago de Compostela gebracht, Norbert en Betty!
Het is een heel authentiek plein, omzoomd door gebouwen. Aan een kant de enorme kathedraal, aan de andere kant een groot ander gebouw. Het plein is geheel omsloten en gelukkig nog wars van commercie. Geen winkels. We gaan met onze fietsen midden op het plein staan, zodat ze ons thuis op de webcam kunnen zien. We zwaaien wat en maken foto's met de fietsen, zonder de fietsen, van de kathedraal en van een grote tegel met de inscriptie van de Camino de Santiago, het officiële eindpunt van onze fietstocht. Jo ligt daarbij soms languit op de grond. Het valt ons op dat de kathedraal zo slecht onderhouden is. De kathedraal is werkelijk heel imposant maar de stenen zijn vervuild en zwart. Ook zijn randen en details begroeid met mos en planten. Zelfs boven op de torens zijn planten te zien, die de stenen bedekken met een laag groen. Volgens ons is het hoog tijd om de kathedraal te restaureren. En bovenop staat hij dan, Sint Jacob, Saint Jacques, oftewel San Jacobo (Santiago). Een prachtige kathedraal is het, met enorm veel details en ornamenten. We genieten van de sfeer en blijven bewust tot 18.00 uur op het Praqza do Oreidoiro omdat we met thuis afgesproken hebben, dat we dan op het plein zouden zijn.
Daarna gaan we onderdak zoeken en we maken ons een beetje zorgen over hoe lastig dat zal zijn. We zoeken met de fiets aan de hand het Officino de turismo en parkeren daar onze fietsen. Jo vraagt bij hostals in de buurt om onderdak en krijgt overal te horen dat er geen plaats is. Theo loopt het Toeristenbureau in en gelukkig spreken ze daar Engels. De senorita vertelt dat het erg druk is en dat het lastig is om in de binnenstad iets te vinden. Het zal wel de stadring er omheen worden. Ze gaat aan het bellen en na vier of vijf telefoontjes heeft ze een adresje voor ons gevonden, een hostal met een kamer voor tres personnes. En... bijna om de hoek. Ze adviseert ons om er snel naar toe te gaan. Wij wandelen er met de fiets aan de hand naartoe en de norse eigenaar weet dat we er aan komen. Wat zijn die Spanjaarden toch onvriendelijk! Communiceren kunnen ze ook niet. Geen woord Engels. Ze doen geen enkele moeite om iets duidelijk te maken. Als we aangeven, dat we drie fietsen hebben, kijkt hij zorgelijk. We moeten weekomen. Hij loopt met ons naar buiten en opent de deur van zijn hostal om de hoek. Hij laat ons de kelder zien; of de fietsen daar in kunnen. Dat gaat wel lukken en hij laat ons de kamer zien. Prima, een mooie kamer midden in Santiago de Compostela. Kon niet beter en de prijs valt ontzettend mee!
Je weet wel: uitpakken, wassen, douchen en installereen. Daarna zijn we de stad ingegaan; Jo zewt alvast de foto´s van deze memorabele dag op sw website.
Eerst zijn we nog naar het plein teruggegaan, waar we het thuisfront gebeld hebben, om te vertellen waar we staan op het plein. Dan kunnen ze nog eens kijken op de webcam, of ze ons kunnen vinden. We staan uitgebreid te zwaaien voor de kathedraal, maar de camera hangt vrij hoog. Het is vrij moeilijk te zien. De mensen op het plein zijn heel klein en het beeldschermpje op de computer thuis is maar 10 bij 10 op de computer. Maar... Loes, Jantien en Anny hebben ons gezien! Daarna hebben we een terras opgezocht, waar we een goedkoop en goed pelgrimsmenu gegeten hebben. Het is erg gezellig in Santiago: druk, veel toeristen en een echte Spaanse sfeer. Een mooie stad! We hebben onze aankomst daarna nog gevierd met een extra glaasje bier en een bordje met chorizo (pittige worst) en stokbrood. Daarna zijn we terug gegaan naar de kamer, waar we heerlijk zijn gaan slapen. Santiago is bereikt...! We dromen er alle drie van...
De feiten van de dag:
Afgelegde afstand: 68 km.
Feitelijke fietstijd: 4 uur en 55 min.
Gemiddeld per uur: 13,9 km./uur
Totale afstand: 2.837 km.
Totale fietstijd: 193,4 uur
Weer: hele dag droog en veel zon, 18-32 graden, nagenoeg windstil
Pijoth ustedes saludos de SANTIAGO DE COMPOSTELA. Wellicht a manana!
Met een fietselijke groet
Pijoth
03 Juni 2010 - 18:34
José Thielen:
Ha jongens Custers! Proficiat met het resultaat. Geweldig. Wat knap. Petje af hoor! En nu lekker genieten!! Dat hebben jullie wel verdiend. -
03 Juni 2010 - 18:39
Jeanne Jongmans:
Beste Jo en broers,
Grandioos!!!Wat een moed en een doorzettingsvermogen. Geniet van Santiago en van de komende terugreis. Hartelijke groeten. -
03 Juni 2010 - 18:51
Irene Verstegen:
Wat een geweldig resultaat!! Ontzettend knap.....al die beklimmingen......petje af!
Geniet van de rust en het bereikte resultaat!!
03 Juni 2010 - 19:06
Wil:
Echt te gek broertjes.
Geweldig wat jullie gedaan hebben.
En ga nu maar eens lekker genieten.
Nogmaals jullie zijn kei goed.Groetjes je zus Wil. -
03 Juni 2010 - 19:09
Sef En Corrine:
Heren Custers, chapeau, pet af voor deze geweldige prestatie.
Proficiat en een diepe buiging voor wat jullie gedaan hebben.
Als jullie thuis zijn en de fietstassen hebben uitgepakt zal blijken, dat die tassen nog boordevol zitten met alle ervaringen, indrukken en andere prachtige dingen die jullie hebben meegemaaktop deze reis.
Wij wensen jullie nog veel napret en een behouden thuiskomst.
Sef en Corrine Nefkens -
03 Juni 2010 - 19:11
Ferd En Ria Rijksen:
Ha Pierre en broers!
Proficiat! Wat een geweldig resultaat!
Groetjes en tot ziens in Venlo. -
03 Juni 2010 - 19:40
Truus Van Enckevort:
Theo en broers,
Nou jongens geweldig wat een prestatie!.
Knap hoor, en gelukkig zonder blessures doorgekomen.
Gr. Truus -
03 Juni 2010 - 19:47
Piet Hoebers:
Gefeliciteerd!!! Een geweldige prestatie. Elke dag hebben we genoten van jullie reisverslag.Nu even lekker uitrusten en nagenieten van alle ervaringen. -
03 Juni 2010 - 19:52
Ans :
Super zeg!
Het is jullie toch maar gelukt...
Nu genieten en even vakantie houden, wel verdiend hoor!
We hebben jullie iedere dag gevolgd en mee genoten.
Theo zondag gaan we op vakantie, dus zullen we daarna wel een keer jou weer in Lottum zien.
Groetjes Ans en Hay -
03 Juni 2010 - 20:29
Ida En Gé:
Proficiat. Wat ein prestatie.
Pak ein pilske en geneet der nog effe van en dan zeen we ôch waal weer as ge thoes ziet.
De groete.
03 Juni 2010 - 20:32
Joost:
Heren,
Gefeliciteerd met de finish!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er na het trainingsweekendje in maart een hard hoofd in had dat jullie soepel de eindstreep gingen halen, maar dat maakt dat mijn buiging voor jullie nu nog iets dieper is.
Nu de terugreis nog ;-) -
03 Juni 2010 - 20:45
Yolande:
Diep respect voor deze prestatie! Van harte met dit resultaat! Nu uitrusten en flink genieten!! -
03 Juni 2010 - 21:03
Annemiek Custers:
Gefeliciteerd, broertjes!
Ik ben trots op jullie.
Het zal wel even wennen zijn nu jullie aangekomen zijn.
Het gaat in het leven uiteindelijk toch om het onderweg zijn.
Nou, heb het nog heel goed samen.
Behouden thuiskomst! -
03 Juni 2010 - 21:10
Ger:
Saludo de felicitacion.
Toen ik jullie in zuid Frankrijk ontmoette was het eigenlijk al duidelijk dat het ging lukken, die energie die jullie toen uitstraalden sprak boekdelen, maar je moet het toch nog maar ff doen.
Het doel is bereikt en nu heerlijk uitrusten en genieten van de Spaanse cultuur en geneugten.
03 Juni 2010 - 21:20
Hans:
Bravo! Bravo! Bravo!
Fantastisch!
Wie volgt? -
03 Juni 2010 - 21:42
Hans Jacobs:
super! heren van harte gefeliciteerd. wat een prestatie. Ik heb genoten van de reisverslagen, op zich al een klus om daar ook nog de energie voor op te brengen. Ga nu maar eens extra genietenen wat rust pakken. Jo tot spoedig. -
03 Juni 2010 - 21:46
Jan Hulsen:
Geweldig wat jullie gepresteerd hebben, petje af. Nu lekker gaan genieten; rusten, eten drinken, slapen, een beetje bidden en natuurlijk een kaarsje opsteken. -
03 Juni 2010 - 22:06
Riet En Jan.:
Proficiat!
Een bezoekje aan Jesos is aan te bevelen! Ik weet niet waar en of deze gezellige bistro ng bestaat ! Geniet, Jullie verdienen het. Vertel me later over de dienst in de kerk van Saint Jaquack. -
04 Juni 2010 - 06:33
Peet En Ben Venlo:
hallo jongens,
proficiat met jullie prestatie!nu effe genieten en dan gezond weer terug!
groetjes peet en ben -
04 Juni 2010 - 06:45
Guus En Marian:
Proficiat Gebroeders Custers.Een geweldige prestatie hebben jullie neer gzet.diep respect hiervoor.nog een paar dagen genieten daar en dan de terug reis beginnen iets minder inspannend.groetjes. -
04 Juni 2010 - 06:54
Bart:
Superrrrrrrrrrrr..... en nu aan de sangria! -
04 Juni 2010 - 07:50
Noortje En Tjeu:
Formidabele prestatie hebben jullie geleverd.
Proficiat en neem nog zo'n lekkere pot bier.
Ziet er heel lekker uit.
Groetjes en veel plezier -
04 Juni 2010 - 08:03
Bart Mous:
Wat een prestatie! Knap hoor... Geniet nog van de Spaanse zon -
04 Juni 2010 - 08:05
Wim Wijns :
(Bekend bij Jo)
Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!!! -
04 Juni 2010 - 09:13
Wiel:
Hoi Pierre 'T Kloeke heat
nog neet gelaeje zoë te zeen op de foto Tot op de
repetitie dan kunne we weer oefene!!!!
Amuseer dich tot ziens!!! -
04 Juni 2010 - 09:31
Linda:
Knap hoor gebroeders Custers! Wat een mooie prestatie. En nu kunnen jullie rustig op de blaren gaan zitten ;) -
04 Juni 2010 - 12:04
Joos En Geert:
Hallo Mannen,
Van harte gefeliciteerd met deze prestatie. En nu even lekker genieten en dan vallen jullie weer in de armen van jullie vrouwtjes.
Geert -
René Van Rens:
Heren, PETJE AF! en geniet. -
04 Juni 2010 - 13:03
Arno En Francien :
Hoi Pierre en broers, van harte gefeliciteerd met deze wereldse prestatie. Geniet van de cooling down, Proost!!!! -
04 Juni 2010 - 15:43
Adrie & Ine:
Wat een prestatie.
Super!!!
Genieten nu. Jullie hebben het verdiend. -
04 Juni 2010 - 17:06
Jan Vaan Marèl:
Proficiat met het bereiken van het einddoel. Petje af. Graag nog een kaarsje en verder genieten van een aantal mooie dagen nu het niet meer zo moet!!!
Gedeeg: De Sparries krege hiël waat veur de kieze,
maar zeej zoote daoreuver neet te knieze,
want het doel waas Santiago del Compostello,
mit oonderwègges aaf en toe enne pietsa mit mozzerell(o)a,
kepotte koonte en misschien nag waal mier,
daat hinderde eur egt gèn zier.
ze hebbe ut tog maar effe geflikt
en hiël waat stempuls mej gepikt.
Bravo et haste la vista
koom goot nar hoes en dus tot ziensta!!!
Groet,
Jan en Marèl -
04 Juni 2010 - 17:21
Gé:
Theo, gen geld strietse!!!! -
04 Juni 2010 - 18:22
Els En Léon:
Jo, wat hebben wij genoten van jullie reisverslagen en de geweldig mooie foto's! We gaan het nog missen. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie. Groetjes, Els en Léon. -
04 Juni 2010 - 18:54
Fam Vedder Ermelo:
Beste Pijothers,
Van harte gefeliciteerd met jullie prestatie, knap hoor! Geniet ervan en succes met het acclimatiseren, bouw het wel langzaam af en ga regelmatig nog even fietsen. Al het goede toegewenst door Henk en Jeannette Vedder -
04 Juni 2010 - 18:59
Els En Piet Spee:
Proficiat pierre en breurs,geweldig waat ein prachtig resultaat -
04 Juni 2010 - 19:08
Dorien:
Ja zoals iedereen al zegt: in 1 woord geweldig!
We hebben respect voor jullie maar zijn ook wel een wat jaloers op jullie geweldige reis ervaring!
Bedankt dat jullie zoveel moeite ervoor hebben gedaan zodat wij allemaal thuis met jullie mee konden genieten van alle verslagen en foto`s. Geniet nog van de laatste dagen wah! -
04 Juni 2010 - 20:11
Paul:
Mannen fantastisch!!! -
07 Juni 2010 - 09:03
Piet Van Kempen:
Hallo Custers-Boys;
Grote klasse en een geweldige prestatie!
Ik denk dat de grote pils op de foto wel gesmaakt zal hebben.
Geniet nog enkele dagen na en tot in Horst.
Hasta luego!
Piet en Marij van Kempen. -
08 Juli 2010 - 04:14
Martien Verhoeven:
Hoi Fietsvrienden,
Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! Wat een geweldige persoonlijke overwinning om deze tocht te maken. Vergeet je niet een stempel te halen! Ruim 2800km gefietst en dan de stempel vergeten.....
Martien Verhoeven uit Helmond.