Dag 36: Op weg naar Fisterra (Finisterre)...
Door: pijoth
Blijf op de hoogte en volg pijoth
05 Juni 2010 | Spanje, Mazaricos
Vannacht hebben we alle drie niet zo best geslapen. Het Festival Medieval heeft kennelijk tot in de late uurtjes geduurd, want het was een onrustige nacht in Santiago de Compostela. We zitten midden in de stad en dat heeft ook zijn nadelen. Vanaf 2 uur tot rond kwart over 5 trekken groepen mensen lallend, zingend en schreeuwend over straat. Ze komen allemaal door onze straat en dus worden we flink wakker gehouden. Vanaf 5 uur beginnen de schoonmaakploegen en schoonmaakauto's met het nodige lawaai aan hun taak, dus de hele nacht was er veel onrust waardoor we dus slecht geslapen hebben. Maar goed, 7 uur was het weer dag en we kleden ons aan en pakken de boel weer in. Even voor de duidelijkheid, onze reis zit er nog niet op! Vandaag gaan we op weg naar Fisterra (Finisterra), dat aan de kust ligt. We hebben nog een weekje voor de boeg dus, alles gaat gewoon door, inclusief onze verhalen op de weblog!
We zijn om kwart voor acht helemaal startklaar en Pierre constateert, dat de bar nog niet open is, onze baas is er nog niet! Dat betekent dat we niet kunnen vertrekken. We besluiten om dan in de stad maar een koffie met croisant te nemen. Dan gaat om tien over acht de zaak open, maar er wordt géén ontbijt geserveerd! We rekenen af en vertrekken en gaan dus toch maar in de stad een kleinigheid eten, maar er is nog niks open. We kopen bij de Panaderia voor ieder een koffiebroodje, een croissant en stokbrood voor de lunch onderweg. We fietsen naar een parkje en eten daar onze broodjes. Heerlijk maar de koffie ontbreekt. Plotseling zien we toch een koffiezaak open en we drinken er een lekkere café con leche.
Met wat zoeken en vragen rijden we de stad uit in de wetenschap, dat we er maandagavond weer terugkomen. Ons plan is om vandaag ongeveer 80 km richting Finisterra fietsen en daar een hostal te zoeken waar we twee nachten verblijven. Morgen (zondag) daar onze bagage achterlaten en met een “lege” fiets naar Cabo Finisterra te fietsen en weer terug naar het hostal. Maandag fietsen we dan weer met de bagage op de fietsen retour naar Santiago. Daar hebben we in hetzelfde hotelletje al twee nachten dezelfde kamer gereserveerd. Het feest is dan gelukkig afgelopen.
Via Cachairas fietsen we via Ramallosa naar Puentevea. Aanvankelijk is het lange tijd flink afdalen. Wel lekker om mee te beginnen natuurlijk. Daarna gaat het al spoedig weer omhoog. In Puentevela gaat het rechtsaf richting Herbón en zo komen we in Padrón. Een leuk stadje met een mooie kerk op een hoge heuvel. Langs het water van Rio Ulla staan prachtige banken onder mooi gevormde platanen. Er tussenin ligt een enorm Jeu-de-boules veld, of iets wat daarvoor door gaat. We halen in de kerk van Padrón een stempel. Deze plaatsen we aan de achterkant van onze pelgrimspas; de voorkant is immers helemaal vol. We willen wat stempels verzamelen omdat we in Finisterra ook een oorkonde willen ontvangen. In Padrón doen we verder onze boodschappen bij de supermercado. Buiten lopen wat rare ongure types rond. Een van ons blijft bij de fietsen waken.
Na de boodschappen vertrekken we richting Rois en daar begint het weer: klimmen met de tong op de schoenen. Via Herbogo en Aguasantas gaat het flink omhoog. Enkele kilometers achter elkaar in de laagste versnelling die berg op. Voor de liefhebbers die dit willen weten: je gaat dan ongeveer 6,3 kilometer per uur, iets harder dan lopen. Op een gegeven moment gaan die benen vanzelf en voel je je een beetje een robot. Af en toe stoppen we om uit te puffen. We kunnen maar geen bank vinden om te eten. Na Comparada vinden we in Villacova eindelijk een speeltuintje, met drie banken. Daare hebben we weer onze gebruikelijke lunch genoten: stokbrood, kippaté, kaas, jam en als toetje een yoghurtje.
Gelukkig wordt het traject daarna iets vlakker en komen we aan in Noia, een behoorlijk stadje. Daar overleggen we even wat we gaan doen met de slaapplaats. We moeten even een goede modus zien te vinden tussen het aantal kilometers vandaag en morgen. We fietsen naar Serre de Outes. Als we daar een hostal vinden, moeten we morgen 120 km. heen en weer fietsen naar Finisterra. Dat vinden we te veel. Daarmee is morgen te vol. Overigens is het hostal in Serre de Outes gesloten. We fietsen door naar Pino do Val. Dat ligt wat gunstiger. Maar we weten dat het traject daar alweer flink omhoog gaat door de bossen. We slikken maar een keer en gaan er weer tegenaan. Het traject gaat prachtig door de bossen met Eucalyptusbomen, heel apart. En ook hier gaat het echt gigantisch omhoog, tot 9%! Vooral als we achterom kijken zien we pas hoe steil het allemaal gaat. We gaan regelmatig van de fiets om bij te komen van de zadelpijn of om uit te hijgen. Voordat we het dorpje Pino do Val binnenkomen zien we rechts een hostal/hotel op de heuvel liggen. We fietsen de toegangsweg op en bellen aan. Er hangt al een bordje “complet”. De eigenaar is wel heel vriendelijk en spreekt Engels! Hij heeft geen plaats, kan ook niet provisorisch iets regelen en belt voor ons een ander hostal. Ook geen plaats. Helaas, we moeten door. Inmiddels is het een heel klein beetje beginnen te motregenen. We worden er niet echt nat van, maar toch. We fietsen het dorpje Pino do Val binnen en vragen een vrouw of er nog een hostal is. Een kilometer verderop is de boodschop en we fietsen er naartoe. Jo en Theo naar binnen. In eerste instantie meent Jo te begrijpen dat we 20 euro per persoon kwijt zijn voor een kamer. Dan weer maakt ze ons duidelijk dat over 2 uur iemand arriveert, die Engels spreekt. We vragen of er plaats is. Ze gaat naar achteren en ineens zegt ze dat ze geen plaats heeft. "Zeg dat dan meteen", denken wij! Wij vermoeden dat ze wel plaats heeft maar dat ze ons liever niet als gast heeft. Het is zowiezo een rare tent. Kaartende oude mensen zitten aan tafel te spelen en op de achtergrond staat een loei van een flatscreen aan met TMF erop met keiharde muziek. Raar volkje, die Spanjaarden...
We knijpen er weer tussenuit en houden er al rekening mee dat we nog 12 kilometer naar Olveiroa moeten fietsen. Gelukkig is het terrein nu wat vlakker maar het gaat nog steeds op en af. We komen aan in Mazaricos en Theo ziet daar een hotel liggen. Wij naar binnen en er blijkt wel plaats te zijn. Na wat afdingen hebben we een kamer met 3 personen. Zeker als we aangeven dat we 2 nachten willen blijven is de eigenaresse bereid een bed op een tweepersoonskamer er bij te zetten en de zaak is geregeld.
De fietsen worden “afgepakt” en in de garage gestald. We krijgen een stempel en de bagage wordt naar de kamer gesleept. Daar wordt lekker gedoucht en omgekleed. Theo tikt het verslag van vandaag en Jo en Pierre doen een dut. Daarna eten we in het restaurant een pelgrimsmenu. En raad eens wie we daar tegenkomen in het restaurant ? Onze Italiaanse vriendinnen, waar we samen de moordende klim naar Cruz de Ferro mee gemaakt hebben ! We herkennen ze eerst niet eens, zo groot is de verrassing ! Ze begroeten ons als de Hollandaises en proosten op ons ! Wat een toeval zeg ! We komen ze hier voor de vierde keer tegen, nadat we ze hebben zien staan in de rij voor het Compostelaat. We drinken nog wat in de bar en daarna wordt het verslag en de foto´s door Jo ge-upload.
Morgen gaan we vanuit deze locatie(Mazaricos) met een lege fiets heen en weer naar Fisterra (Cabo Finisterra). Morgenavond komen we dus weer terug in Mazaricos. Wat we in Finisterra gaan doen, leg ik morgen uit. Maandag fietsen we dan weer terug naar Santiago de Compostela.
Dat was het weer voor vandaag. Het was weer een vermoeiende dag omdat we meer moesten klimmen dan we dachten en omdat we wat langer hebben moeten zoeken naar onderdak. We sluiten dit verslag van vandaag af met een felicitatie. Sjoerd (van Pierre) wordt vandaag 36 jaar. Sjoerd, van harte proficiat! Wij drinken er vandaag hier eentje op jou!
De feiten van de dag:
Afgelegde afstand: 82 km.
Feitelijke fietstijd: 6 uur en 22 min.
Gemiddeld per uur: 12,9 km./uur
Totale afstand: 2.919 km.
Totale fietstijd: 199,7 uur
Weer: hele dag droog en zwaar bewolkt, 's middags ietsje motregen, 13-18 graden, nagenoeg windstil
Pijoth ustedes saludos de Mazaricos. Wellicht a manana!
Met een fietselijke groet
Pijoth
06 Juni 2010 - 09:32
Eefke:
En manne, wie is ut met och? Nog maar un paar echte fietsdaag en waat mier rus as ik mich neet vergis? Geniet der nog van want ut is zoe veurbeej....
Weej gaon vandaag de verjeurdaag van Sjoerd lekker in de tuin viere. Ut is heej 28 graade... met vanmiddaag kans op onweer en hagel! Haopelik heb geej gewoen zon met een lekker briesje.
Xxx